Van het kastje naar de muur

Brijder, specialist in verslavingszorg, heeft een alcohol zelftest op hun website staan. Ik deed de test op basis van mijn week als alcoholverslaafde, om te kijken hoe representatief het eigenlijk is:

  1. Hoevaak drinkt u alcohol per week? 4 of meer
  2. Hoeveel glazen alcohol drinkt u gemiddeld per keer? 10 of meer
  3. Hoevaak drinkt u 6 of meer glazen alcohol per gelegenheid? Dagelijks
  4. Hoevaak heeft u dingen moeten laten vanwege alcohol? 5 keer (sport en werk)
  5. Hoevaak heeft u direct na het opstaan alcohol gedronken? Elke dag
  6. Hoeveel keer heeft u spijt gehad omdat u alcohol had gedronken? 0 keer
  7. Hoevaak kon u gebeurtenissen niet meer herinneren vanwege alcohol? 1 keer
  8. Heeft u zichzelf of een anders weleens verwond omdat u alcohol had gedronken? Nee
  9. Heeft iemand tegen u gezegd dat hij/zij zich zorgen maakt over uw alcoholgebruik? Ja

Uitslag

U scoort op deze test meer dan 15 punten. Er zijn aanwijzingen dat u al drankproblemen heeft. Bij mensen met eenzelfde score als u heeft alcohol vaak al een centralere plek ingenomen dan ze lief is. Het is belangrijk om bij uzelf na te gaan of u minder wilt drinken.

Lang hoef ik niet na te denken, ik wil stoppen! Dat is uiteraard niet makkelijk en ook erg duur, dus wil ik er graag een beetje hulp bij. Ik nam contact op met een aantal zorgverzekeringen om te kijken wat voor hulp zij bieden voor mensen met een alcoholverslaving.

Bij Agis begon het allemaal leuk, maar zodra ik mijn vraag op tafel gooide kreeg ik de vrijdagmiddagbehandeling. Ik geef toe, het is allemaal redelijk ingewikkeld, maar het was wel erg zuchten en steunen aan de andere kant van de telefoon. Enfin, mevrouw vertelde me over de ‘eerste- en tweedelijns psychische problemen’. Onder de eerstelijns vallen de lichte psychische problemen en bij de tweedelijns praat je over zware problemen, zoals depressies en verslavingen. Alcoholverslaving is dus een tweedelijns probleem.

Bij zorgverzekeraar CZ duurde het ook niet lang voordat het gesprek hier ook op kwam. Deze meneer wist mij te vertellen dat praatgroepen sowieso niet onder de verzekering vallen en als ik meer informatie wilde over therapie die wel of niet vergoed wordt, moest ik even contact opnemen met de afdeling Medische Beoordelingen. Ondertussen zit ik hier met een drankprobleem en wordt ik van het kastje naar de muur gestuurd.

Ik heb ook geprobeerd om contact te zoeken met Ohra en Achmea. De wachttijden lieten het niet toe dat ik iemand te spreken kreeg, dus heb ik zelf maar het een en ander uitgezocht.

De conclusie die ik kan trekken na een middagje onderzoek is dat tweedelijns psychische zorg (zware verslavingen) wordt vergoed vanuit de Basispolis, bij een gecontracteerde zorginstantie zelfs het volledige bedrag. De wettelijke eigen bijdrage komt uiteraard voor eigen rekening. Eerstelijns problemen worden gek genoeg niet in alle gevallen vergoed, dus je kan verzekeringstechnisch maar beter diep in de shit zitten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s